Panserenheden, som aldrig blev til noget
Nogen egentlig panserstyrke kom brigaden aldrig til at råde over, men forberedelser hertil var truffet, og kun tyskernes betingelsesløse overgivelse 5. maj 1945 bevirkede, at opstillingen ikke fandt sted.
10 officerer fra vore to rytterregimenter fik ved de svenske pansertropper deres første virkelige kampvognsuddannelse dels ved Kungliga Södermanlands Pansarregemente – P 3 – i Strängnäs, dels ved Kungliga Skaraborgs Pansarregemen[1]te – P 4 – i Skövde, som begge rådede over kampvogne M 40 og M 41 med 37 mm kanon og M 42 med 75 mm kort kanon.
”Operation Rädda Danmark”
Omkring årsskiftet 1943/1944 påbegyndte man fra svensk side overvejelser planlægningen af en militær intervention i Danmark, såfremt situationen efter en tysk kapitulation nødvendiggjorde dette.
Den hastige russiske fremrykning langs Østersøkysten i begyndelsen af 1945 bekymrede den svenske regering og man ville således være rede til at komme russerne i forkøbet. Danske politikere så også med bekymring på situationen og man bad 20. marts 1945 svenskerne om at forberede en intervention i Danmark.
En af de begivenheder, der kunne udløse en intervention kunne, ville være en truende russisk ”befrielse” af Danmark – en situation, som man for alt i verden ville undgå. En anden situation kunne være en sidste desperat tysk slutkamp på dansk jord.
Som tingene nu udviklede sig, kom planlægningen ikke ud over skrivebordsstadiet og førte således ikke til omflytning af militære enheder eller andre synlige forberedelser.
Plankomplekset blev kaldt Operation Rädda Danmark, forkortet RD. Delelementer i planen for en landsætning på Sjælland og/eller Bornholm blev betegnet RDS henholdsvis RDB. Fra svensk side opererede man med indsættelse af op til tre divisioner, på fuld krigsstyrke.
Planerne forudså inddragelse af Den danske Brigade, som skulle forstærkes med svenske frivillige; en model, som man fra svensk side havde anvendt i Den finske Vinterkrig i 1939-40. Fra både svensk og dansk (Brigadens) side blev der truffet administrative forholdsregler til hvervning af frivillige og oplægning af materiel til disse. I disse forberedelser indgik såvel Brigadens Flyverstyrker (se mit papir Den danske Brigade i Sverige 1943-1945 – Bri[1]gadens Flyverstyrker) som planer om at udruste en ”dansk” kampvognseskadron. Kampvognsmateriellet skulle oplæg[1]ges på egnen øst for Helsingborg
Den planlagte kampvognseskadron
Denne eskadron skulle bestå af 18 kampvogne og det var her, at de nævnte rytterofficerer i givet fald ville have spillet en rolle. Som bekendt udviklede den storpolitiske situation sig således, at ingen af de planlagte foranstaltninger blev nødvendige – og kampvognseskadronen så aldrig dagens lys.
Svensk organisation
Efter 1942-organisatioen bestod en panserbataljon af 3 lette og 1 tung eskadron samt et forsynings- og vedligeholdelseselement. Med hensyn til eskadronernes sammensætning, så haves p.t. kun oplysninger fra 1941-organisationen, hvoraf det fremgår, at en let kampvognseskadron i 1941 bestod af 5 vogne (4 stk. Stridsvagn m/37 og 1 stk. Stridsvagn m/40). Et bud på en mulig organisering af den ”danske” eskadron kunne derfor være: stab (3 kampvogne) og 3 delinger (á 5 kampvogne).
Muligt materiel
I det følgende vises billeder af de kampvognstyper, som fandtes i de to panserregimenter, hvor de danske officerer blev uddannet. På hjemmesiden Tanks – Armoured Warfare prior to 1946, findes en glimrende oversigt over de svenske pansertroppers udvikling og de forskellige typer af panservogne og kampvogne, man rådede over.
Kilder
Chakoten.dk
- Gardehusarregimentet gennem 200 år af Fr. Engelbrecht, A.E. Giersing og P. Jorck-Jorkston, Næsved 1962. Findes f.eks. på hjemmesiden Danske Gardehusarforeninger.
- Brigaden – Den danske Brigade i Sverige 1943-1945 af Knud J.V. Jespersen, Gyldendal, København 1993, ISBN
87-00-14924-1. - Pansar – Den svenska stridsvangsmaterielens Historia af Didrik von Porat, Armémusei småskrifter 3, Armémuseum, Stockholm 1985, ISSN 0280-7254.