Jakob Tøtrup Kjærsgaard

Profil
Uddannet cand.mag. i historie og kulturarvsformidling ved Aalborg Universitet. Mine fagligt mest relevante erfaringer udspringer fra stillinger ved Kystmuseet i Frederikshavn og Utah Beach Museum i Normandiet. Ved Kystmuseet var jeg primært involveret i arbejdet med fire af de fem museumssøjler: Indsamling, registrering, forskning samt formidling, hvor hovedfokus er på de to sidstnævnte. Herigennem indgik jeg desuden i videreudvikling af skoletjenesten samt netværksdannelse med lokale skoler for at gøre museet og historien i sig selv mere relevant for børn og unge. Hertil udviklede vi diverse tiltag og værktøjer for netop at inddrage børnene endnu mere i brug af historien, såsom: mundtlig formidling, digitale formidlingstiltag inklusiv interaktivt spil, levendegørelse samt brugerinddragelse med udgangspunkt i maritim- og krigshistorie. I forhold til skriftlig formidling, har jeg udarbejdet en god portion artikler og bidraget til flere antologier, og har derudover udgivet den anmelderroste bog om danskere der deltog invasionen i Normandiet: Den Røde Brænding: Danske beretninger fra D-dag og invasionen i Normandiet 1944.
Jeg har desuden haft flere løbende projektstillinger ved Utah Beach Museum i Normandiet, hvor jeg bl.a. var med til at opbygge en særudstilling om de danske sømænd, der deltog i invasionen i Normandiet i 1944. En udstilling, som blev indviet af H.M. Dronning Margrethe i forbindelse med 70års dagen for invasionen i 2014. Endvidere etablererede jeg en udstilling ved museet ifm. 75året for invasionen i 2019. Yderligere har jeg været med til at udarbejde undervisningsdokumentaren ’D-Dag med danske øjne’, som fokuserer på de danskere, der deltog i invasionen, og er beregnet til brug i folkeskolen samt gymnasier.
Jeg er desuden en del af det militærhistoriske rejseselskab, Cultours, som arrangerer utallige militærhistoriske rejser kloden rundt. Her er jeg primært tilknyttet rejserne til Normandiet som rejseleder.